Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 10 September 2014

PENGOMEN LALOK 10 Sept 2014

Salam Rabu

Lama dah rasanya Mak Jilap tak cerita pasal PENGOMEN LALOK blog ni kan........  Hari ni terasa baik hatilah pulak nak buat entri special untuk mereka. bukan hadiah special yer........ Jangan salah baca pulak hehe......

Ini adalah carta PENGOMEN LALOK hari ini, Rabu 10 September 2014, baru sat ni Mak Jilap petik lebih kurang pukul 10.25 am.


Tengok Carta pun dah taukan..... PENGOMEN PALING LALOK kat blog ni sapa .....

Puan Potamayooooooo - My Little Amazing World ( tersengih sengih lew tu! ) .


Potamayo ni emak beranak dua hokay! hehe...... Tengok kepala blog pun dah taukan, dia ni bukan anak dara lagi hehe.... Dah katanya blog mak mak, yang bacanya pun mak mak orang jugaklah.

Yang istimewanya Puan Potam ni.....  kalau dia mengomen, tak main le komen dua tiga patah perkataan ye, dia komen terus 10 baris hehe....... I loike you!!!! Puas kita baca tau. Rasa berbaloi jer penat lelah kita tulis entri. Kadang tu komen siap package dengan lawak sekali, sampai tergolek goleklah kita menahan ketawa......

Satu lagi yang bestnya, blog dia ni, berkonsep sembang...... 'lu komen wa jawab'...... Tak caya pergilah melawat blog dia. Memang puas hatilah, korang tak akan bercakap sorang sorang beb, korang pasti akan dilayan. Mak siap dapat Purse Kunen lagi hokay! Cuma nak ingatkan, kalau pergi blog dia siap siap bawak air segelas letak sebelah yer.... senang nak minum kalau haus hehe....

Pengomen lalok tempat ke 2 pulak, seorang emak yang sangat pemurah dan baik hati Puan Umialya- Diari Hidupku namanya.













Umialya ni adalah antara kenalan bloggers Mak Jilap yang terawal. Nampak tak betapa setianya Umialya, sampai sekarang masih lagi sudi berkomen kat blog OKje ni. Dahlah setia, baik hati pulak tu. Tahun ni OKje dapat memanggang ayam, ikan semua tu sebab Pemanggang Ajaib Umialya tau! Yang OKje sangat kagum dengan dia ni bila dia sanggup buat Sambal Hitam Belimbing Buluh demi seorang sahabat. Walaupun bukan OKje yang dapat sambal tu, tapi kita sangat kagum dengan keperihatinan dan kerajinan awak geng!.

Seterusnya Pengomen Lalok tempat 3 adalah Cikgu Adey Manis Aisy Nasiha - Kisah kami

















Dah namanya pun cikgu kan..... disebalik entri yang dia tulis, semuanya penuh makna dan isi. Taklah macam entri mak yang banyaknya merapu hehe...... OKje rasa awak ni lembut orangnya. Betul tak Aisy Nasiha. Awak ni sure tak reti nak marah anakkan. Seorang yang sangat penyayang dan juga pemurah. Banyak jugak tau harta benda yang OKje kumpul daripada pemberian Adey Manis ni. Antaranya kuah kacang segera dan baju kelawar. Nampak tak betapa pemurahnya kawan kawan bloggers mak.....

Yang seterusnya, tempat ke 4 adalah  Mia - Memories of Mine


Bloggers dari Sabah...... mak orang jugak yer..... hehe.....  Ohhh dia ni baru tukar header nampaknya. Dulu dia buh gambar family dari pandangan depan. La ni dah buh gambar family dari pandangan belakang hehe..... Mentang mentang le Encik Somi dia photographer professional, dari gambo anak sampai ke gambo masjid dalam blog dia semuanya cantik cantik belaka! Mai OKje nak ingatkan korang, kalau nak pinjam gambo yang cantik tu, sila mintak izin melalui email ye..... kalau tidak, SEE YOU IN COURT hehe.......

Pengomen lalok tempat 5 pulak adalah  Cek Mek Molek dari Kelate- Cik Nor Blog's


Opss..... yang sorang ni agak tersasar sikit dari landasan blog mak yer korang...... yang ni anak dara hehe....
Cik Nor ni pun antara kenalan bloggers OKje yang terawal. Cuma Cik Nor ni bila mengomen macam tak de perasaan aje hehe.... pendik nau! Baru je enjin mak nak panas baca komen Cik Nor, tetiba dah habis. Cik Nor ni mesti pendiam orangnya yek, tak banyak cakap. Tapi dalam pendiam pendiam Cik Nor ni, pandai jugak dia kasi gegar tau..... Mati mati OKje ingat Cik Nor yang bertunang hari tu tau. Tak pelah Cik Nor..... sampai masa nanti, Insyaallah bertemulah jodohnya tu.

Pengomen lalok seterusnya tempat ke 6 adalah Puan Knor - Cinnamon.com......


Kaler blog koooo....... Nampak tak.... betapa up to datenya Cik Knor kita..... Ko ado Mak Jilap? Tak de kan.... ko punya gitu ajelah dari dulu sampai sekarang hehe..... Old School !! Mak low profile hokay ...... hehe....

Knor ni memang seorang yang serba boleh ye. Nak Kek Span boleh, Kek Valvet boleh, nak Sate Goreng Daun Kari Bercili Padi boleh, Rempeyek boleh......  senang cerita, cakap ajelah apa yang korang nak?Memang untunglah punya isteri dan ibu yang terer masak cenggini. Kalau mak jadi jiran awak, Knor, sure kenyang hari hari hehe....

Seterusnya tempat ke 7, tempat yang hampir corot hehe........Kak Bedah da baboom - Colours of Journey


Mak bila je sampai turn ko Kak Bedah tetiba terus tak de idea nak cerita apa...... hoho....
Well.... tengok ajelah header dia tu, cerita banyak tak payahlah ye,  ...... loving, coupling, duckling semuanya ada hehe..... Entri dia memanjang berjalan-jalan, tak berjalan makan makan ...... memang best ko, daripada mak tak tau, mak jadi tahu tempat tu tau....

Kak Bedah ni pun pemurah jugak ye...... Mak pernah dapat Pisang Cheese Bandung daripada dia tau ..... tapi sekali tu jelah hehe.....

Yang seterusnya, tempat ke 8......  Puan Saniah Ibrahim - Coretan Hidup


Kak Saniah Ibrahim ni antara teman bloggers baru OKje. Sangatlah rajin berkomen kat blog OKje ni. Appreciated sangat kita tau SI. Salute dengan SI ni sebab dia sangat tabah orangnya. Ikhlas menjaga mertua hingga ke penghujung hayat mereka. Bukan mudah tau untuk meraih pahala yang kelihatannya mudah tapi hakikatnya hanya Allah saja yang tahu bagaimana beratnya dugaan itu. Nampak...... Allah dah gantikan dengan kejayaan anak anak, kan SI......

Tempat ke 9 pulak adalah Puan Asyifa Mustafa - Life is Sweet


Memang sweet sungguhlah..... Rajin weyh mak budak ni masak kek 2 hari sekali. Anak suka makan katanya. Asyifa ni bukan saja rajin masak, tapi kreatif orangnya tau. Felt Craft ni kira makanan dialah..... Sambil kejam  mata pun dah boleh siap sarung kusyen seketul.....  Mak Jilap, huh.... ngabehkan boreh!

Lega mak dah sampai yang terakhir......
  
Yang paling corottttttttt adalah Puan Yana Yani - Diari Seorang Mama hehe....
Corot corot pun tetap no 1 daripada yang tak tersenarai tau...... kan Yana Yani....















Tengoklah tajuk tu, Diari Seorang Mama katanya. Kalau tak cerita pasal anak memang bukanlah Diari Mama namanya. hehe..... Tapi selain kisah anak anak, Yana Yani ni terer jugak dia menulis dan mengupas Hal Ehwal Semasa. Kalau korang suka baca novel boleh le pergi blog Yana Yani ni hehe.....
       
Sudahlah weyh..... Mak Jilap nak masak, tak sedar dah pukul 12 dah ni, lama betul mengarang entri kali ni. Yelah...... apa tak lamanya, nak import link lagi, copy paste korang punya header lagi, nak merapu lagi.....
Ampun maaf kalau terasa ye, entri ni hanya suka suka jer......

Ha..... jangan komen pendik pulak tau!!  


54 comments:

  1. kejam sangattttttt.. trun cik jah je buat2 hilang akal hilang idea kannnnn.. hahahhahaa
    yer lah lepas ni kalau cik jah gi makan2 cik jah tapau kan untuk cik bedah tau..
    kalau gi jalan2 plak nanti cik jah belikan apa2 yang patut utk cik bedah yer.. dgn ucapan : sila kirm duit sekali.. muahahahaha *joking je*

    btw terima kasih sebab menghargai pengomen2 lalok kat blog hainomokje.. wpun tak ada hadiah menarik, tapi tonjolan header blog cik jah tu dah membuatkan hati cik jah munga2 dan harap semakin dikenali.. perrgghhh artis sangatttttttt!! muahahahaha..

    love u cik bedah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Love u tooo cik Jah.....
      Haha...... ko sajakan cik Jah suruh cik Bedah kirim duit sekali..... Ko tak nak dapat pahala extra....
      Apalah sangat tonjolan header kat blog yang langsung tak glemer ni cik Jah oiii.....

      Delete
  2. hamboi kak..bukan main yer komen saya punya.Bukan xmo komen panjang2 tapi nak kejar masa..nak komen blog lain lagi.Tak komen blog lain org ckp cik nor sombong lak..hihi.Akak jgn risau..walaupon pndek komenya..kalau ada entry baru cik nor pasti singgah..xkira lmbat @pun cepat..moga akak sabar melayan kerenah cik nor..peace

    cik nor sweet..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...ada peluang kenakan Cik Nor mmg OKje tak lepaskan peluanglah hehe...
      Terima kasih Cik Nor atas kesudian menyinggah tu....
      Mak kan ok jer.....layanzzz hehe

      Delete
  3. yg atas tu memng rasanya semua blog dia bertahta..ha..
    kita x semptlah nk melawat jiran hr2..
    kalau dgr sakit deman khabr lah kita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi, ngumpat nampak? Keluar dari takhta kang baru tau *ngeh*

      Okey, okey, I tak cakap banyak sebab I sedar diri ini blog orang bukan blog kita. Minta diri dulu ya nak komen bergerombolan untuk tuan blog *__*

      Delete
    2. Nak tumpang ngumpat jugak... best jugak mengumpat berjemaah ni...
      Betul tu PB... kat blog saya pun dia jadi champion...
      MD, cer beri tips sikit macam mana nak cari idea utk komen blog orang ni?
      Saya kadang2 touch n go jer... no idea nak komen entry orang... huhuhu

      Delete
    3. Entah..... 'memakai' agaknya tu PB hehe.....
      Memakai bajulah weyh hehe.......
      Betul tu Bijen bukan senang nak mencari idea nak mengomen sebenarnya....mmg respect kat Potam tu

      Delete
    4. Weyh, memakai apa tu? Tapi seriuslah masa nak blogwalking saya spray minyak wangi dalam sebaldi dua.... Itu yang wangi je sampai tak ingat nak keluar dari blog orang :)

      Mana ada petua, Nur. Tak tahulah kepala saya ni memang banyak idea tak berapa nak bernas so kena jugalah keluar. Kalau berkumpul banyak-banyak mereng pulak, ketawa sorang-sorang. So mehlah kita gelak sama-sama, buat lawak jek kat blog orang :)

      Mak, mak tak suka ke Kak Ton komen banyak-banyak? Kalau Mak tak suka, biarlah Kak Ton pergi dari sini ........... Kak Ton merajuk nih! Serius merajuk ni! Mak jangan nak guling-guling gelakkan Kak Ton pulak!

      Delete
    5. Sejak bila mak suka pakai nama Kak Ton ni?
      Kita kan OK jer mak...... kita lagi suka org komen banyak banyak....tambah tambah komen yg mereng, memang sambil mengiringlah kita baca haha.....

      Delete
  4. Hahahaha malu lah Mia, Okje ... tak de lah sampai masuk court .... kihkihkih
    Mia ok jak klu org nak ambik tp sekurang2nya tanyalah dulu kan. Klu dah terambil tu tak pe lah..kira halal jak. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saja jer Mia....OKje pun tau Mia tidaklah sekejam itu.....
      Semuanya hanyalah pinjaman buat diri kita yg tidak punya apa apa ni.....Pergh!! see Okje dah berfalsafah hehe

      Delete
  5. Auwwww.....tetiba air mata tertumpah kat atas meja (eh, ke air liur basi ni???)

    Well, terima kasihlah OKje sebab teringat nak letak pengomen lalok dalam satu entri kali ni. I know, I know, you mesti dah takda idea nak tulis entri apa hari ni. Wakakah.... Kalau pun ya nak memuji, biarlah pujian tu berlandaskan fakta. Jangan suruh orang bawa segelas air, bawalah satu dua jug disamping snacks sikit. Maklumlah entri den ni kan takda titik noktah. Bukan setakat haus, sampai berkeroncong perut pun entri takda kisah penyudah lagi. (Oh, sedihnya rasa napalah OKje suruh aku masuk blog si Potam ni....)

    Mak, nak hadiahlah Mak! Bukan suruh Mak beli. Suruh Mak masak je lepas tu hantar rumah. Dah lama tak dengar Mak masak sampai rentung tau. Rindu pulak. Nanti kalau Mak singgah rumah jangan lupa bawa buah tangan - mangkuk bertingkat-tingkat ya, Mak!



    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha......ha'a ....salah satu sebab jugak tu, pandai aje meneka ek!. Memang kering idea weyh nak buat entri hehe..... Tapi sebenarnya dari semalam semalamnya dah nak buat entri ni, tapi faham faham ajelah.... bila melibatkan banyak blogkan....banyak kerjanya, sudahnya buat jugak semalam, tu yang sampai ke tengahari tu.....

      Ingat orang ni Nyonya Mansur ke apa.....nak bawak mangkuk tingkat bagai, dah le orang tak berapa rajin nak masak.... Mana kelas beb, wa bawak KFC sebucket jer kalau singgah rumah lu hehe... Tak pun pizza ikan bilis kita sapedek sama sama....hehe

      Delete
    2. Dah tau dah.... maklumlah walaupun kerlipan kita tak sama, kita memang sehati berfikir. Keh3x....Geli pulak rasanya ....

      Mak, bila kita baca semalam entri ni for the first time (yalah, yalah, kita tahu mak nak kata kita perasan baca entri ni 18kali), kita rasa macam ada satu orang yang buat appreciation pada pengomen tegar dia satu-satu cam ni! Mak ingat tak Mak siapa gerangan blogger tu? Alah... kawan Mak juga. Duk satu taman, buka pintu masterbedroom rumah Mak, terus masuk masterbedroom rumah dia (OMG! Padanlah dia tahu pukul berapa lampu tutup, pintu lupa kunci rupanya!) Macam sama je kan Mak.......

      Lenkali datang bawa pizza ikan bilis paling sikit 3 - 1 untuk Mak, 1 untuk kita, 1 of courselah untuk keluarga kita... dah Mak yang datang bertandang rumah kitakan!

      Delete
    3. Tauuuuuunya......jiran mereng mak hahaha.... Tapi walaupun dia mereng dia punya entri lagi panjang untuk sorang sorang blogger tu.....Mak tak mampu nak, kering idea mak tau haha....Yang semalam tu pun rasa nak terkencing kencing nak menghabiskan cerita 10 org blogger

      Delete
  6. hehehe.. Tahniah kepada semua pengomen2 laloksss!
    anda pakai ilmu ape sampai laloks yer? hahahahaha

    Blog OKjer nih memang meriah.. x pelik lah kalo ramai yang komen kat n3 OKjer.
    zura pon selalunye akan singgah ke blog OKjer.. carik point nak ilangkan stress.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu zura celoteh OKje dapat hilangkan stress bagi kita yang sentiasa STRESS..

      Delete
    2. Betul ke ni ??? Seronoknya kita dengar tau Zura, UA....
      Dapat hilangkan sedikit kestressan kengkawan pun dah satu kepuasan bagi OKje....

      Delete
  7. hahah..tak bleh blah baca komen2 atas ni.. mmg layak masuk pengomen lalok.
    All the bestt

    ReplyDelete
  8. Amboi okje..! Sweet la sngt hei! Malu kekdahnya!

    Kot pejam2 mata tecucuk jarom...ha! Kan...naya je dapatnya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.... bukan dah hafal ke step semuanya.....takkan boleh tersasar pulak jarum tu hehe....

      Delete
  9. Ya ampun mak jilap..tk berjiran pun rasa nak bgi je kek sebiji...
    Pengomen llalok, sbb tuannya lalok juga..tu rasa nk singgah je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...takut kang sampai jer sebijik kek depan pagar Chef Knor bagi ni

      Delete
  10. Ok... saya belum cukup lalok ni... hehe

    ReplyDelete
  11. mak ai ....panjangnya karangan ....jenuh akak membacanya.Kakak x kisah kalau kata pengomen lalok pun sebab kali pertama kakak baca blog hainom kakak dah jatuh cinta dgn cerita2 hainom yg kelakar tu....sejak tu kalau xsempat komen pun kakak tetap baca bila2 sempat...anak2 pun tau febret maknya.
    maaflah kalau x dpat nk bagi cenderahati macam kawan2 hainom yg lain.....sekadar suri rumah sepenuh masa ,hanya mengharap ikhsan dari suami ,huhuuu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih SI sebab jatuh cinta dengan blog kita.... moga cinta tu tak akan luntur ye.... Kita suka komen yg bawah sekali tu SI..... Kita ni sama aje..... mengharap ikhsan duit suami.....Kadang tu malu jugak kepada yang memberi, tak dapat nak balas budi baik mereka...

      Delete
  12. alhamdulillah

    tahniah untuk pengomen2 di atas :)
    kenopo deeh ncelok lalok diknom?
    anugerah pengomen ngomong jowo enek opo orak
    hikhik :D

    **kangen banget kambek tata, diknom kangen kan?
    deeh sukak nggawey kelakar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nangopo yo ko nyelok LALOK..... Embohlah Tab.... alah sukak sukak waey.... ngawey kelakarlah olok olok ey ....
      Alah ....angger enek anugerah pengomen Jowo kuey kambik kakang Abylah seng entok yok hehe

      Delete
  13. tahun depan hope saya boleh masuk list Pengomen Lalok ni..hahaha
    Kak Bedah tu mmg ceria...baru aja haritu gi raya rumah dia...:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. DZ sudah beraya rumah dia...... Wahhh....tak aci ni DZ hehe

      Delete
  14. hahah..mummydearie memang macam tu kan..blog dia pun macam bersembang dengan dia je..lepas tu kalau dia datang komen kat blog kita memang puasa hati baca...panjang betul membebelnya..suka dapat pengomen macam tu..mesti suami dan anak2 tak sunyi kat rumah..hahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu DR.....OKje pun suka juga bila berkomen ni bersungguh macam dia tapi tulah kadang tu tak de idea.... Walaupun bising bising gitu, tapi Okje rasa ada gak masa dia senyap..... masa tido haha....

      Delete
    2. Ngumpat je kerjanya....nanti kena attack bertubi-tubi baru tau. Tunggu je.... ^___^

      Delete
  15. nmpaknyer pasni kene komen banyak2 lg kt sini... baru jd pengomen lalok kan kak...

    nk jugak nama blog dana tersenarai kt sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. komen banyak banyak kat sini Dana....

      Delete
  16. dalam alam maya pun dah rasa mesra bila selalu kita saling berkunjung.

    ReplyDelete
  17. Tahniah buat mereka semua... nama i dah terkeluar sebab mood yg asyik kelaut... hehe.. best jugak jadi pengomen lalok ni...boleh dapat review lagi... :)

    ReplyDelete
  18. hehe...tetiba saya senyum lebar baca entry hari
    really light up my day! terima kasih OKje
    kira ok jugalah dapat no corot kan OKje, tersenarai juga
    top 10 tu! bukan senang dapat

    P/S-kira OKje rajin juga buat kajian pasal kitorang ni =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak menyampuk sikit, OKje ni ala2 Kaunselor gitu..

      Delete
    2. Tak delah rajin YY...... terpaksaaaaaa.....hehe
      Dah nak cari idea nak buat entri kenalah kaji sikit sikit.....itu pun rasa nak terkencing jer nak menghabiskannya haha

      Delete
  19. Yang empat pengomen atas tu saya kenal dan kawan bertempuk tampar kat alam maya ni...
    Yg lain2, ada masa rasa nak terjah jugak...
    Entah bila lah saya dapat masuk carta ni... kalau buat carta 20 pun pun belum tentu rasanya... ramai sgt pengomen setia kat blog Okje ni... Orang peramah lah katakan... ramai yg suka berkawan.. sekali datang, pasti akan datang lagi dan lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurbijen..
      salah sorang tu semestinya sayakan? (bangga u, hu3..)

      Delete
  20. Rupa2nya nama kita dah masuk carta kat sini, maaf geng sebab baru sempat baca entri ini.. fuhhhhh.. tak sangka mampu bertahan biarpun no. 2 cuma, maklum le sejak 2 menjak bizi giler.. (kalau udah ketahap giler apakah hal..????)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..... faham faham.....kita tau awak mmg bizi...Kalau dah tahap giler tu mmg betul betul bizilah tu nampaknya...

      Delete
  21. wah terbatuk2 semua pengomen lalok kena puji melambung dek ok je..sedihnya sy tak masuk senarai.hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu le, PK lama sgt hilangkan diri, kan dah kuar dari landasan..

      Delete
  22. hebat - hebat tu geng lalok ... mereka ni mmg pandai berceloteh . MD lagi lah . mmg panjang lebar mencecehnya tapi saya suka baca entrynya pasal keletah anak2nya ...

    ReplyDelete
  23. aik nama saya pun ada.. gelak saya masa ada baca ni hari tu, betul tak sangka. sebabnya saya memang tahu pengomen yang lain memang konsisten mengomen dan memang cukup banyak idea dengan entry Okje yang happening ni. cewah, merendah diri tu kalau Okje kata blog ni banyak merapu... banyak info dan hiburannya tau kat sini.. kalau tak, takkan ramai pengomen lalok kat sini, tengokla kesannya bila OKje up entry macam ni, terus berderu2 komen masuk, entry ni saja ada banyak komen dari nama yang sama.. bukti glamor lah tu... tahniah OKje

    ReplyDelete
  24. Huhuhu... tahniah ler kepada semua yang menyenaraikan diri diatas... mereka2 tu memang blogger rajin terjah... boleh dapat award queen of BW... hehehe...

    ReplyDelete
  25. agak2 la kalau dikumpulkan 10 pengomen lalok ni dgn okje... mau huru hara jadinya... hahahha

    ReplyDelete