Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 30 August 2012

Tak Sangka OKje BERTUAH!....


He...he.....  tak sangka OKje......BERTUAH jugak permaisuri Arjuna ni ek...........

Petang tadi..... lepas balik dari 'MAMAM' Chicken Rice Shop, OKje saja-saja je search Google       'hainom OKje' .....  Satu persatu page OKje belek...... tiba-tiba OKje terpandang entri dari Blogger Rosniena ni.....
 'Follower ke 123 Tahniah hainom OKje!' 

Apa lagi OKje KLIK lah..... SURPRISE!!!   Rupanya OKje follower yang ke 123 untuk Blog dia dan no tu macam ala-ala bertuahlah..... he...he....

Dan perkara yang OKje dah highlightkan dalam entri OKje yg lepas iaitu ' Hish... Buang Ajelah Comment Verification' tu terjadi masa OKje nak komen kat entri Rosniena ni..... konon-konon nak ucapkan TERIMA KASIHlah..... TAPI....... naik 'lenguh' MINDA OKje meneka ....... tak betul-betul ( padahal OKje rasa macam dah betul dah! ~ ada sapa tau macamana nak buat ni? )...... rasanya 20 kali jugaklah.... last sekali terus TAK KOMEN. Cari Shout Box pun tak de......

Sebagai penghargaan, OKje pun nak promote blog Rosniena ni.... Silalah Geng..... sapa yg belum beraya lagi tu..... Jangan lupa VISIT BLOG ROSNIENA ek!!! 




Apa pun TERIMA KASIH ye Rosniena



YES!!! Esok Cuti.......

YES!!!!  Esok CUTI........   apa yang syoknya ek cuti............... Emmmm....... ARJUNA ada kat rumah la..... mestilah BEST!    Kalau WEEKDAYS Arjuna balik malam..........  berapa jam je tengok muka dia.........  selebihnya TIDO kan.....  pas tu esok ....   pukul 6.15 dah pegi keje balik........   Tu lah yang SYOKnya!!!! Mengadap muka laki!!! he..he.... dapat pahala tuuu.

Lagi yang SYOKnya ....... bolehlah CUTI MASAK...... he...he....  Kebetulan KAWAN LAMA OKje NORLI ABDUL KARIM, jemput breakfast kat rumahnya di BUKIT MAHKOTA, Nilai.... so best jugaklah..... boleh le jumpa kawan lama!

Kami dah lama tak jumpa....... coursemate masa kat UTM , roomate masa keje dan sekarang bila masing-masing dah kawin.......  buat haluan sendiri....... Kadang-kadang tu bila mencuci mata kat NILAI..... singgahlah jugak rumah dia...... tapi selalunya dia tak de...... tengok rumah dia je!!! he...he......

Apa pun layan KEK KUKUS pemberian kakak ipar OKje ngan 'SALIM' Johnny, tengahari-tengahari macam ni  pun sedap jugak ek.... he...he..... walaupun tak de kena mengena ngan entri....



Rasa macam teringin nak makan Chicken Rice Shoplah pulak............. dengan sapa lagi..... kalau tak Tahi Lalat Bawah Dagu le .........


Bersyukurlah....

Tahi Lalat Bawah Dagu dah 'SAKIT TEKAK'.......... WALIT GOLD pun dah tak jalan!!! he...he...

OKje ni memang geram betul dengan 'budak kecik' tu.....  Bila kita halang minum ais, dia tak dengo, Tu lah pasal........ hari-hari biasa pun meneguk 'AIR SEJUK' inikan pulak musim-musim RAYA cam ni....... memang tak sah le kalau RIBENA ke, SIRAP ke tak campur AIS......  'CONFIRM' setiap rumah mesti hidangkan ais!!......

Emmm.... kalau dah dia sakit, memang OKje cukup susah hati....... apa taknya.... kang melaratlah pulak demam le, batuk le, lelah le.... nanti kang macam-macam ubatlah nak kena ambik..... Orang lain  cuti RAYA  seminggu, dia cuti 2 minggu.....

Nilah ......... yang OKje 'MALAS' ni....... nak jadi 'NURSE' merangkap 'DOKTOR'........ he...he.... Kena menjaga masa nak menyuap ubat....

Gula-gula mesti ada......... nak hilangkan pahit ubat! he...he.....

Apa pun ..... OKje bukan merungut, cuma nak berkongsi cerita....... ( tetap redho dengan ujian Allah! ~ ada orang lain lagilah berat diuji ).....

BERSYUKURlah........


Wednesday, 29 August 2012

Angan-angan MAT JENIN...

Sambil melayan Hantu Susu Kembali Beraya........ gatal je tangan OKje nak mengetuk keyboard ni...... lagipun Arjuna dah naik ke bilik nak 'bersiram'......................so OKje rasa tak bersalahlah le nak post entri....  ( sebelum kena bebel asyik mengadap laptop je.... baik OKje paham-paham sendiri ajelah !!! ) Say 'NO' to Laptop bila dia ada...he...he...

Sebenarnya OKje dan Arjuna ni ada satu azam yang nak dicapai......... Maklum le.... umur pun dah semakin meningkat...... dah DEWASA katakan....... he...he....  AZAM kitaorang sebenarnya nak 'EXERCISE' 3 kali seminggu!

Yelah..... Arjuna balik keje sampai rumah dah pukul 8.00 pm .... tu paling awal dah tu...... pas tu makan malam ( bini masak le!..... bini mithali kannn )  pas tu dah nak tido pulak..... so bilalah masa nak 'exercise' nya.........  So dengan semangat yang kental dan jitu ....... OKje dan Arjuna sepakat membeli TREAD MIL sebagai langkah pertama, dengan harapan dapatlah exercise pada bila-bila masa, pagi ke, petang ke, malam ke...... tapi AZAM tinggal AZAM ....... apa sudah jadi?

Jadi tempat gantung sejadah.....he...he..... Angan-angan MAT JENIN je kitaorang ni....


Kalau macam ni bila nak kurusnya....... nampaknya sampai tahun 2020 pun belum tentu!!! Heeeee


Hish.........Buang Aje Le Comment Verification tu.....

Salam Eidulfitri hari yang ke 11......

Kita masih berada di 'AWAL' bulan Syawal lagi ...... kepada geng bloggers yang nak buat OPEN HOUSE ke OPEN BLOG ke....masih boleh lagi......  he..he..... OKje ingat OKje nak beraya kat semua followers lah....nak komen-komen..... nak klik-klik mana yang patut.... OK jugakkan!!!!

CUMA yang OKje 'AGAK MALAS' sikitlah bila nak komen ni.....  apabila ada COMMENT VERIFICATION'.......  alah yang nak ensure kita bukan ROBOT tu.... ish...ish..... leceh tau....... sekali tak lepas... 2 kali tak lepas jugak...... 3 kali tak lepas jugak..... lepas tu terus cancel.... malas terus nak comment.... ........ Sambil tu layan je le selipar dapur OKje yg cantik ni....   he...he...


Sambung balik........
OKje perasan benda ni berlaku 2 hari lepas ( sebelum ni OK je sekali tak lepas, pas tu OK ).... tapi masa tu bila OKje nak comment, adalah jugak sampai 'sepuluh kali' tak lepas-lepas campur saja-saja klik sebab 'geram', tapi rasanya dah betul dah OKje buat tu... tapi tak boleh jugak......  pas tu,  sampai laaaa ni ........  bila nak KOMEN ada benda tu...... asyik tak betul je OKje tulis.... biar BETIKKKK.......... ni yang MAK tak suka ni.....

So.... mintak tolong 'HAPUSKAN' aje verification comment  tu ek............. Caranya SONANG aje... ( ni pun dak ABIWAN yang ajarkan...he....he....

Mula-mula gi :

DASHBOARD ~  gi  SETTING  ~ pas tu cari POST AND COMMENT  ~ pas tu gi SHOW WORD VERIFICATION ~ pas tu pilih NO  then SAVE SETTING....

Harap-harapnya lepas ni tak yah le OKje nak bersusah payah meneka 'WORD' yang tah pape tu bila nak comment ek!....

Tuesday, 28 August 2012

HanifIdrus Segmen Menerjah

JOM GENG............ join SEGMEN MENERJAH ni... bagi SUPPORT kat BRO HANIF IDRUS



Untuk keterangan lanjut silalah layari link kat bawah ni.....
   

Ingat eh.... TARIKH TUTUP ~ 30 SEPTEMBER 2012

Sapa ek OKje nak tag ni.... belasah je lah....


Monday, 27 August 2012

'1 SYAWAL' di Rumah Sendiri.......

Nilah dia lauk yg OKje masak semalam (Syawal yg ke 8)....... Sampai laaa ni masih ada lagi..... nak buang sayang.... he...he... jadi OKjelah yg menjadi DBKL dalam  2-3 hari ni nampaknya..... he..he...


Tu.... SAMBAL KACANG SOTONG tau.... sedap!!! tapi SYOK sendiri.... he...he..................

 DAGING MASAK ala-ala KICAP....... dengan SAMBAL TUMIS IKAN BILIS pasti ADA! ....Kasi BERAPI!!!

dan permintaan Sudden Attack.....RENDANG AYAM yg macam kari....he...he.....................

Nampaknya hobi bulan POSE OKje ' mengepos MENU'  istiqamah sampai bulan Syawal.... ahaks!!


Sunday, 26 August 2012

Masih lagi dalam MOOD RAYA.....

Assalamualaikum......


'SIRIH DAH PULANG KE GANGGANG'.........Masih dalam mood RAYA lagi walaupun dah seminggu..... bukan ke Syawal sebulan lamanya...... selagi masih dalam bulan SYAWAL.... selagi tulah balang kuih kat atas meja tu masih ada ... he...he.... So...  'turn' beraya dengan jiran-jiran kat sini pulaklah.......

Memang puaslah beraya kat kampung.... Kak Long, Kak Siti, Kak Ros, Bang Kamar, Pak Ngah, Mak Uda, Pak Cik, Pak Usu semua OKje redah..... kasi pukul sama rata.... bagi adil .... keluarga OKje dan keluarga Arjuna... naik lenguh le kaki....bukak pakai kasut je...he....he... CUMA tak ambik gambo je dengan diaorang....

 Bersama BONDA OKje kat kampung.... 

Merakamkan kenangan bersama AYAHANDA DAN BONDA MERTUA di rumah salah seorang pakcik Arjuna....

  
Dan semestinya bergambar bersama KELUARGA sendiri dan di RUMAH sendiri di PAGI SYAWAL pada tahun ini cukup bermakna....


Masa OKje balik KL dari kampung hari Jumaat hari tu..... konon-kononnya OKje nak cari MEE KUNING le untuk standby nak buat MEE BANDUNG manalah tau ada tetamu ke, tapi mee HABIS!!!!! ( tapi sampai laaa ni.... batang hidung tetamu pun tak nampak! he...he...)   Dahsyat sungguh orang KL ni..... Agaknya diaorang beli untuk 'OPEN HOUSE' kot! Maklumlah musim-musim perayaan macam ni....

Tiba-tiba TEKAK OKje ngan Arjuna ( samalah pulak tu! ) teringin nak makan 'MAKANAN RAYA' so hari ni, dengan sepenuh tenaga OKje masak! Ulang tayang.... masak punyalah banyak....manalah tau ada orang tersesat nak singgah..... tapi habuk pun tak de.... Tengah pening ni nak bagi sapa le lauk yang banyak tu....... hu...hu.....


Saturday, 18 August 2012

Kemaafan Ku Pohon......


 SELAMAT HARI RAYA EIDUL FITRI 
Maaf Zahir dan Batin


Di kesempatan ini OKje ingin mengucapkan 'SALAM EIDULFITRI' buat GENG BLOGGER yang sudi menjadi follower dan menjengah BLOG OKje yang tak seberapa ini..... Seribu kemaafan OKje pohonkan seandainya ada keterlanjuran kata yang menyinggung perasaan geng semua samada sengaja atau pun tidak.

'Salah' yang lama usah disimpan di sudut hati..... biarlah ia pergi meninggalkan kita.... bukalah buku baru, semoga KEMAAFAN yang zahirnya kelihatan mudah itu dapat mendidik jiwa dan mengeratkan tali silaturrahim.... Insyaallah

Apa pun..... layan menu iftar  ke 28 OKje  semalam.......

AYAM MASK MERAH dengan MASAK LEMAK SAYUR


IKAN GORENG ngan KOPOK LEKO (ulang tayang..... he....he...)


dan SERAWA DURIAN....

HABIS CITE....... he...he...

Friday, 17 August 2012

Ramadhan... dah pun sampai ke penghujungnya....

Asyik cite pasal IFTAR je.... kali ni OKje nak cite pasal SAHUR pulaklah..... Selain fadhilatnya yg cukup besar, bersahur jugalah yang membezakan puasa orang Islam dengan orang yahudi!

'MILO cereal' makanan wajib Tahi Lalat Bawah Dagu dan Angry Bird semasa bersahur untuk sepanjang bulan puasa pun dah sampai ke penghujungnya..... Itu menandakan Ramadhan pun akan meninggalkan kita tak berapa hari lagi.... sob...sob.......


OKje ngan Arjuna pulak ROTI cecah air.... OKje memang tak lalu nak makan nasi pagi-pagi.... (nak campur diet sekalilah konon-kononnya!  he....he.....) OKje akan masak nasi untuk sahur bila ada PERMINTAAN sahaja! Kalau tak .... dalam gambar le menu kitaorang! (Senang hidup OKje! ahaks!)

FOLLOWER OKje dah pun memcecah 3 angka sekarang ni, terima kasih untuk Geng Blogger yang sudi FOLLOW dan KOMEN.

Antara yang paling selalu komen tentulah INTAN NORHAIDA's SCRIBBLES AND SQUIRLS (paling banyak!!!), HANIF BIN IDRUS BLOG, SUE PELIK ( tapi sejak 2-3 hari ni tak muncul pulak.... dah balik kampung kot!), ANZULNA's HOME (Natasha - walaupun komen pendek-pendek aje... he..he..), ABIWAN (dululah.... sekarang ni pun visit kat shoutbox je....) AKU SI JEBAT (Mohd Billy - terima kasih sebab sudi 'main' KLIK-KLIK he...he....), EDDY FEE ( walaupun bukan follower! he..he...), HANS, SHAMEEL, IAM YANTY, RIZAL DAN NOR....ISH...ISH...ISH ..... dan juga sahabat-sahabat OKje yang menjadi 'PEMBACA SECARA SENYAP' ~ siapalah agaknya tuuuu!!........sebab pakai komputer office! he...he....    'TERIMA KASIH' kerana memberi semangat OKje untuk terus menulis....

Dah...dah....dah... cukup le tu  promote blog diaorang..... he..he...

Jom layan IFTAR OKje hari yang ke 27

 Ulang tayang! ASAM PEDAS dan IKAN MASIN ( ini yang 
        membangkitkan selera ni!)

Ulang tayang lagi.... heee..... SAYUR SAWI ngan DRUMMET  AYAMAS 
 

 WEDGES.... kali ni ngan NUGGET dan KOPOK LEKO!....

ALHAMDULILLAH....... kenyang kami anak beranak......


Thursday, 16 August 2012

Selagi Tak Raya.....

Bahang Raya dah terasa dah...... Selagi tak raya, selagi tulah..... OKje, Intan, Sue, Hans, Abiwan, Billy..... tak habis-habis nak tambah itu, ini tuk HARI RAYA he....he..... ( Sori ye, orang lain pun terkena tempiasnya jugak...... OKje gurau-gurau je...jangan marah pulak!)

Sejak kebelakangan ni, OKje kurang berblogwalking, lagi-lagi kat Segmen Mialiana ~ Pencarian Blogger Aktif...... patutlah traffic OKje pun tak jammed langsung, TENANG jeee...  he...he... Tak boleh jadi ni, nampaknya kena buat sesuatu......

Pening OKje 'mikio' ........ CARPET dan TIKO LAMA masih duk kat tepi dinding tu ha..... nak buang mana pun tak tau..... hu...hu.... penuhnya rumah.... ada cadangan?...


Semalam, MOOD memasak OKje masih belum hilang lagi....... Arjuna tak de, macam biasalah dia, buka ngan Client, Sudden Attacklah  penggantinya sambil mencukupkan 'korum'.....

Dari semalam lagi Angry Bird dah mintak IKAN 3 RASA...... Nak beli, gerai tom yam semuanya dah tutup, so balik  dari ambik Sudden Attack terus je singgah Jusco beli ikan kembong ni.... 4 ekor baru RM7 lebih, kalau beli confirm RM3 seekor....... Dapatlah berjimat ......

 
 Ni pulak SOTONG MASAK SERAI PLUM, permintaan Tahi Lalat Bawah Dagu, biasalah dia.... tak pedas langsung!


Nasib Sudden Attack belasah apa aje...... tak de permintaan...... hu...hu...... OKje tengok ada lebih SAWI 2 hari semalam tu, OKje pun goreng aje le campur cendawan sikit..... dah tambah satu lauk lagi!!!



Kudap-kudapannya pulak..........  WEDGES ngan SOSEJ.... dahlah tu.... janji ADA!!!!..... he...he....... settle IFTAR hari ke 26......

Hari ni lum terfikir lagi......

Wednesday, 15 August 2012

Menjelang HARI RAYA.....

Semalam tak dapat update blog.... teman Tahi Lalat Bawah Dagu main bunga api....


Menjelang HARI RAYA yang tak berapa hari lagi ni.... OKje nak buat check list RAYA!  Lets start!
Biskut Raya dah ada...... 3 jenis, OK le tu...... Baju Raya dah ada, lagi, RUMAH dalam proces nak mengemas...... Kusyen dah ganti ...... pakai yg lama je....lagi, Bekas Kuih dah ada........ yang ni BARU.... beli kat Jusco..... RM3.90 je satu..... nak beli mahal-mahal.... sayang le pulak!.... janji OKje tengok COME!


Langsir pun dah tukau.... tukau yg lama jugak! Macamana nak bagi rumah nampak lain ek dari hari-hari biasa....... Cat baru leeee...... macam Hanif Idrus or Cat Pagar macam Mia.... he...he.... MODAL lah pulak...... cancelllll.... Tak masuk dalam PLAN!  So, the best way......SEADANYA ajelah...... Ubahlah kedudukan meja ke kerusi ke ...bunga ke.... nak ubah perabot, perabot tak de!

Budak sekolah dah start cuti ESOK..... Bertambah MERIAH le rumah! Anak dah besau-besau ni, meriah dia lain sikit, tak de le bising mana ... OKjelah yang bising ..... remind diaorang suruh SOLAT! Bila TIME BERGADUH! hu.....hu.... tutup telinga OKje dibuatnya..... maklumlah masing-masing keturunan HANG TUAH dan TUN FATIMAH..... heh.... faham-faham sendiri je le...

Semakin dah ujung-ujung puasa ni.... OKje dah kekeringan idea nak masak apa.... ULANG TAYANG dah banyak kali dah..... so semalam OKje beli je nasi lemak, bukan apa semalam kononnya OKje MENGEMAS le....(Penatlah tu konon! tapi OKje rasa rugilah pulak tak masak! sebab kurang puas hati, tapi bila pikir balik...... tinggal makan pun kan...... BELASAH aje le... janji kenyang!)

NASI LEMAK BUNGKUS


LAUK TAMBAH tambah ni je OKje masak.... ala kadar je......

KUIH pilihan ARJUNA...... dia beli dan totally dia punya TASTE..... he...he...


Monday, 13 August 2012

Tak Sangka Biskut Raya dah Banyak!

Assalamualaikum Geng!..

Jumpa lagi malam ni.... malam ke 25....... Sambil 'mentong' mee hailam...... jari jemari OKje laju je mengetuk keyboard...  tapi dah tak tau nak cite apa lagi.... macam dah kehabisan modal pulak! Balik-balik cite yang sama ... hu...hu...... mesti boring ek!

Akhirnya siap jugak bilik air OKje........ Invoice pun dah dapat ....... Peh!!! ngeri nak tengok........  kejam mata aje le Arjuna membayarnya! OKje tumpang kesian je....he..he...

Hari ni dapat buat 2 adunan lagi BISKUT SUJI........ Kali ni bentuk square pulak... hari tu bulat.....he...he....ikut suka je! So jumlah terkumpul BISKUT RAYA OKje dah macam niiiii...... !!!  Padahal tak banyak mana pun.......  3 jenis je..... Bersusun macam nak jual jek!!! Tak sangka tahun ni OKje 'Raya sakan!' dengan biskut buatan tangan OKje sendiri! Sedar pulak diri sendiri.... dah tak keje... rajinlah pulak OKje buat biskut, kalau dulu jangan harap..... BELI memanjang. Mungkin jugak ini salah satu hikmah tersembunyi yang Allah berikan.  OKje bukan apa..... nak menolong bisnes orang-orang melayu ni... ahaks!


Macam biasa la rutin kehidupan seorang yang bernama 'IBU', memasak dan memasak dan terus memasak Selagi nyawa dikandung badan .... he..he...

So hari ni OKje masak DAGING KICAP dan KENTANG BERLADA je.....


Pas tu ala-ala MEE HAILAM...... he...he...  


Itu AJElah...........

Sunday, 12 August 2012

Mengeram kat Rumah je...


Hari ni memang betul-betul OKje 'mengeram' kat rumah....... Tak gi jalan mana...   Toilet dah siap ! CUMA paip tak ganti lagi .... Esok katanya...... Habis tu siling bawah bilik air tu bilalah pulak?  Peningnya habuk sana sini....hu...hu.... Tak ISNIN siap SELASA pulak.....apa ni 'bang' ...... delay ke........ GHAYO dah dokek dah ni......

Masak pun tidak..... he...he.... ( OKje buat muka 'toye' je kat Arjuna ~ sebab nak cuti masak.....) Lepas anto Sudden Attack terus gi Bazar Ramadhan...... beli lauk je....... Nasi OKje dah suruh Angry Bird masak. Tawaf 3-4 kali.... baru jumpa lauk idaman budak-budak.... OKje ?...Pape pun OK.... janji kool....

AYAM dan DAGING BRIYANI .... Comotnya mangkuk.....TAK SENONOH OKje nikan....

KEPAH masak ape OKje tak tau.... rasanya ala-ala masak sweet sour kot!.... Ni pilihan Arjuna....

SIPUT SEDUT MASAK LEMAK ....... Dah lama si Angry Bird mengidam benda alah ni.... La.... ni baru jumpa ...itu pun beli..... Dah lama tak masak siput sedut..... nak mengetip MUNCUNG tu yang tak tahan! Leceh! Tu belum lagi siput berjalan sana sini.... he...he.... jenuh nak memungut!

Dan untuk pencuci mulut.... KUIH CARA, MURTABAK ( memang tak leh tinggal!) Tapi kali ni kurang POWER lah..... bawang je banyak! 


Pilihan OKje..... tuuuuu..... HATI PERCIK......

OK le dah malam ni........Selamat berqiamulail.......