Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, 31 March 2013

PROJEK BESAR anak beranak!

Ini pulak kisah malam tadi......... akhirnya tak jadi pun pergi rumah PIL.......  tapi kitaorang ada PROJEK BESAR!

Biasalahkan ......... kalau tiba weekend ada-ada aje rancangan si TLBD tu.......... dia tak bagi OKje masak. Sebab dia nak 'PAU' ayah dia makan luar...... hehe...... jangan salah anggap ........ ni semua bukan agenda OKje tau! hehe......
OKje haruslah OK jer!  Tak yah masakkan........10 x sukalah......... haha....

Lepas makan Johnny's,  pergi pulak ambik gambar kat tempat TOKEN tu. Inilah projek besar kitaorang anak beranak!.....


Hanya RM13.......... atau pun 13 token, gambar anda telah diedit.  Mata anda telah pun menjadi 'MATA KUCING' disamping  kulit anda akan kelihatan halus mulus...........haha .....

Nampakkan hasilnya.......



Cubalah......

Saturday, 30 March 2013

Beli ajelah banggg.....

Salam petang.......

Curi-curi masa sat.......  ( psst..... sementara Arjuna beradu kat atas tu! hehe.....).  Rasa gatal je tangan ni nak menulis, nak bersembang dengan sahabat-sahabat sekalian....hehe....

Haih...... kalau dah namanya mambasuh baju...... tak habis-habis baju ni nak berlipat tau....... habis yang semalam, hari ni pulak bersambung........  huhu..... OKje cakap ni sebab OKje terpandang tu ha ..... kain dijemurannnn.....

Sat lagi nak pegi rumah MIL........ Masa duk mengerjakan lauk basah yang OKje borong kat Pasar Tani pagi tadi, jenuh dalam kepala ni ligat berfikir........  nak masak apa yek....... nak bawak gi rumah MIL petang ni.......

Yang terfikir dalam kepala .......

Agar-agar gula merah santan.
Lama dah tak buat benda ni....... OKje agak my PIL suka benda ni sebab masa OKje baru-baru kawen dulu, selalulah jugak MIL buat ........ so OKje buat kesimpulan mereka suka ajelah hehe...

credit pic dapurmasakan
Kuih Lopis
Terfikir ni bukan apa....... selain dak TLBD suka, kuih ni senang sangat nak membuatnya..... hehe tanak aje pulut tu dah siap..... ( nak kerja senang aje OKje nikan haha.....)

cikten10
Dan satu lagi yang terbayang dalam kepala OKje ......... Bubur Sum Sum.......
Jangan gelakkan mak ye.....   Semuanya kuih yang sekali lebur je dah jadi haha!!!.......

credit pic inforesep.com
Semuanya berasaskan GULA MELAKA kan...... sebab gula melaka tu faveret diaorang.....
Cuma sejak dah sakit ni, my PIL memang kurang-kurangkan gula melaka........ Tak boleh makan selalu ye Bah.... hehe

Tapi yang SADIS sangat...... 'TERBAYANG KUIH' punyalah banyak.......... satu pun tak jadi......
Lastnya malas..... hehe.... 'Beli ajelah banggg......'...

Friday, 29 March 2013

CAREER MUMMY.... respect lu

Kejap je dah jumpa Jumaat balikkan........
Minggu depan dah naik sekolah. Bermulalah balik rutin OKje seperti sebelumnya. Mana-mana sahabat bloggers yang bekerja bertambahlah bizinya....
So weekend ni kasi rehat puas-puas! haha......

OKje, walaupun duk rumah je, tapi tetap buat-buat bizi! haha......


Sangat respect dengan CAREER MUMS ni ....... Bukan kerja mudah tau, dahlah bekerjaya, balik tu nak memasak, nak membasuh, nak melayan suami lagi, nak melayan kerenah anak-anak yang bermacam ragam....... Kalau anak masih sorang, mungkin OK lagi, kalau dah 2, 3 orang.......

Tapi suatu masa dulu pun OKje pernah merasai kelam kelibutnya SAAT menjadi Career Mummy tu!.......hehe...

Paling perit, bila pertama kali dah tak guna perkhidmatan maid. Pagi-pagi dah kena bangun, siapkan apa yang patut, lepas tu hantar baju sekolah kat Taska. Nasib Taska depan rumah. Settle tu semua baru menempuh jem ke office pulak, sampai office sure lambat punya........

Kat office pulak pening dengan dateline bagai....

Balik kerja, jem jangan cakaplah....... sampai rumah je dah sebok nak siapkan makan malam pulak               ( biasanya memang order ajelah, manalah sempat nak masak.... ). Hantar budak tuisyen lagi. Arjuna toksah nak ceritalah...... dia dari dulu sampai sekarang memang balik kerja lambat......... Stress mak tau..............rasa tak cukup nafas! huhu.....
Lastly BERHENTI! haha.....

Tapi kata orang ALAH BISA TEGAL BIASAkan .........
Kalau dah biasa, OK jer.........

Terngiang-ngiang.....

Salam Jumaat.......

Sebenarnya,  masih terngiang-ngiang kat telinga OKje ni, mak OKje memujuk rayu anak-anak OKje supaya duduk kampung teman dia ........

' Duduklah kampung dulu....... kan cuti sekolah, temanlah nenek......... '
' Balik ajelah esok pagi...... '  

Alahai tak sampai hati mendengarnya .......... mak OKje ni pulak jenis orang yang suka buat anak dia serba salah.......
Tengoklah muka nenek tu......berkerut, susah hati bila tengok anak cucu dia nak balik KL

Budak-budak sekarang........ manalah naknya duduk kampung, lagi-lagi kat rumah mak OKje tu mana ada ASTRO, line tenet jauh sekali.....

Gitulah......... kalau OKje keluar pergi beli barang ( anak bongsu dia ni pulak kalau terlepas dapat keluar daripada rumah mak, memang gunakan masa semaksimum yang mungkin, tak lepas kan peluang! haha....), berkali-kali dia telefon, tanya kat mana dan bila nak balik........ ( Makk..... buat dengan anak sendiri tak pe mak........ jangan buat dengan menantu ye! heheh ).  Naik risau OKje dibuatnya.

Bak kata Hanifidrus...... kalau tang tanya banyak kali dah tak heran dah....... layan ajelah..... hehe...

Itulahkan ..... bila dekat rasa tak mampu nak melayan kerenahnya, tapi bila jauh, teringat-ingat.........

Satu hari nanti, kita pun akan tua jugak, begitulah gamaknya OKje nanti........
Moga pengalaman hari ini dijadikan teladan untuk menempuh hari yang bakal mendatang!......

Thursday, 28 March 2013

Telur HITAM LEGAM...

Sekali sekala time perut tak berapa nak normal, pekena bubur nasi pun sedap jugakkan........

Itulah alkisahnya beberapa hari yang sudah, OKje tukar selera pulak buat bubur nasi, sebab dah beberapa hari sebelum ni perut 'orang tu' tak berapa nak sedap. My Arjunalah tu, perut dia selalu sangat buat ragam........

Kadang tu, sefamily kita makan benda yang sama, perut kitaorang OK jer, tapi perut dia pulak yang tak OKnya........ huhu...

Bubur nasi tu kalau makan dengan telur masin.......  mesti 'KAW' kan........

Oleh kerana tak de stok kat rumah pergilah mencarinya kat TESCO......... jumpalah TELOQ ni........



Memanglah nampak lain tapi  OKje ingat  KEKDAH pembuatannya aje yang lain, dalamnya tetap sama, TELUR MASIN.......    Jenuh OKje buang benda alah yang menyaluti kulit luar dia tu........ susah betul nak tanggal.

Terkejut OKje bila lepas rebus, OKje potong, tengok dalam dia rupa tu........HITAM LEGAM !.........
Bau dia OK je....... Tapi tak sampai hati nak bagi TEKAK mak ni makan! haha......  Jawapan dia  buang ajelah.....



 
SIAPA TAHU?  Telur apakah gerangannya ini.....


Main TOKEN

Bagi menjawab soalan kepada mereka yang bertanya........  ni nak habaq mai ni..... OKje dah balik KL dah,  hari Isnin lagi......... Tu yang hari Selasa timbul kat MINES berbowling tu hehe.......

Semalam, planning nak mengiron baju......... terpaksa postponed!
Angry Bird nak berjalan dengan kawan dia kat JJ Balakong pulak..........

Sebagai emak yang bertanggungjawab..... ececeh...... terpaksalah jugak jadi driver menghantar, tak sampai hati pulak nak biarkan diaorang naik bas........ kecik sangat pulak rasanya!

So, sementara menunggu Angry Bird, ( bukan sekejap tau, lebih kurang 4 jugak ), OKje dengan anak bongsu MAIN TOKEN le apa lagi! haha.........



      
Main ni la paling BEST!....... Sebab OKje dapat duduk sekali dalam lori tu... haha.....
Kaki bukan main lenguh lagi, PENAT jangan cakaplah......... janji anak-anak hepikan!......


Wednesday, 27 March 2013

BOWLING .....

Assalamualaikum.......

Rasa lama tak berblogging........ lama tak bersembang........  dan yang paling rasa lama sangat, lama tak bertenggek kat blog sahabat sekalian........ rasa rindu pulak! hehe...

Emmm......... nampaknya hari ni OKje kena pulun blogwalkinglah yeh.....
Mehlah layan pic OKje berBOWLING semalam kat MINES atas permintaan SA. Kalau ikutkan, memang jarang sesangatlah gi BOWLING centre ni.......     ( tapi layankan ajelah permintaan anak bujang .......... )



TLBD boring...sebab tak dapat main haha......
Nak jugak tunjuk gambar mak 'swing' hehe........ 
OKje punya yang O tu.....  yang atas sekali tu.... Tukang sponsor...hehe

Monday, 25 March 2013

Syukur jarang demam....

Bercerita pasal demam ni, alhamdulilah, syukur kerana Allah memberikan kesihatan yang baik pada diri ini.......... Moga dapat diisi dengan sesuatu yang bermanfaat hendaknya...



Kali terakhir OKje demam yang boleh dikatakan teruklah jugak,  semasa dalam pantang bersalinkan Sudden Attack kira-kira 17 tahun yang lalu......

Masa tu pun mungkin demam sebab bengkak susu kot, first time beranakkan.......... tu yang terkejut kot hehe......
Masa tu siap menggigil-gigil, sejuk sesangat..... pergh!!!

Dahlah tu, suami pulak masa tu jauh nun di KL....... alahai sayunya rasa Walaupun emak ngan kakak-kakak OKje ada, tapi tak sama dengan adanya suami disisi.......

Itulah demam teruk yang pernah OKje rasa. Selebihnya sakit-sakit biasa, seme dan batuk aje, taklah sampai demam.

Dulu masa OKje keje memang beruntunglah company sebab OKje memang jarang MC sebab demam.
Kadang tu JELES dengan orang lain sebab boleh ambik MC sedangkan kita asyik guna annual leave je bila nak cuti, so kalau SEME sikit pun dah jumpa doktor dengan harapan dapat MC....hehe... ( jangan di tiru !)

Apapun OKje sangat bersyukur........

Rebutlah 5 perkara sebelum datangnya 5 perkara...... dan salah satunya adalah ........
'Rebutlah masa sihat sebelum datangnya sakit.......'

Wallahua'alam....

 

Sunday, 24 March 2013

Demam pulak dah.....

Masih belum bertolak lagi......
Hish.... tak menjadi jugak autopublishnya....... bila dah 'done' tang date dan jam yang kita select tu ........ kena klik publish tak? Tolong habaq mai please.......

Petang semalam, balik je keje Arjuna demam pulak dahhhhh......

Adoiiii....... masalah ni, kalau dia demam.........  sebab, sapa nak drive balik kampung???  OKje ke? Walaupun mak experienced driving berbelas tahun dik...., tapi macam tak confidennnnnn je ...... hehe tapi kalau terpaksa boleh je kot OKje redah!!.... haha.....



Balik kampung tetap kena balik walau Arjuna demam pun, sebab dah lama tak balik..........
( Amboi...... mentang-mentanglah kampung makkk....... haha... )

Setelah OKje paksa Arjuna telan panadol berbiji-biji malam tadi ...hehe...... ( tidaklah sezalim tu......... saja je tulis untuk menyedapkan ayat )  ...... Nasib pagi ni dah sihat dah......

Syukur....... bolehlah balik kampung dengan tenang dan aman........

Sori banyak-banyak sebab tak boleh berblogwalking........ Jumpa lagi...... bye....

Saturday, 23 March 2013

Betul-betul BALIK KAMPUNG

Selamat bercuti daripada berkelam kabut ye HOT MAMA sekalian.....

Entri ni sebenarnya autopublish.......
( harap-harap dia tak terpublish macam entri pagi tadi...... )
Kali ni memang betul-betul Entri Dari Langit...... haha.... abaikan cerita karut komedia 'Surat Dari Langit' minggu sudah ye.....

Hari ni memang BETUL-BETUL BALIK KAMPUNG......... Bonda, dari minggu sudah berkali-kali telefon.....' bila nak balik, bila nak balik.......' huhu.....

Arwah abah dan bonda...
Tengok je yeh....tak perlu kata apa-apa.......
 sebab tukang karut masa tu jauh beza dengan sekarang hehe...
masa ni SA 5-6 bulan kot....  budak
 pompuan kecik pakai gaun tu anak buah.....

Teringat pulak iklan kat TV satu masa dulu..... lebih kurang bunyinya macam ni...

Anak : Ayah, tu burung apa?
Ayah : Burung Murai nak..

Anak : Ayah, tu burung apa?
Ayah : Burung Murai nak......

Begitulah berulang kali si Anak terus bertanya kepada Ayahnya dan begitu jugaklah si Ayah menjawab pertanyaan si Anak tanpa sedikit pun rasa jemu.

Sehinggalah sampai satu masa bila Si Ayah dah mencapai usia tua, bila mata dan pendengarannya dah mulai kurang jelas dan Si Anak pulak dah besar panjang.......

Ayah : Nak, tu burung apa nak? ( sebenarnya OKje tak dapat nak recall sangat iklan tu..... lebih kurang gitulah... )
Anak : Burung Murai yah...

Begitulah...... berulang kali Si Ayah bertanya kepada Si Anak mungkin dek kerana sifat lupa agaknya.....      Si Anak pun menjawab.......

Anak : Kan dah banyak kali 'Pulan' cakap, burung Murai, burung Murailah yah..... dengan nada yang agak keras.
Lantas membisulah Si Ayah sambil menundukkan muka ......

Itulah...... kadang-kadang sebagai anak ( merujuk kepada diri sendiri ) ada kalanya memang susah nak mengawal kesabaran dalam diri .......... Astaghfirullahalazim....

Moga Allah sentiasa memilih kita berada didalam golongan anak-anak yang sabar melayan kerenah orang tua...... Amin...


Friday, 22 March 2013

Non-Stick Pan or Sticky Pan

Sebenar-benarnya....... entri ENVELOPE COKLAT tu OKje nak publishkan petang ni....... Tapi tak tau mcamana entri tu boleh tak ikut instruction, boleh pulak dia 'memublishkan' diri dia awal!......
Tak tau apa yang silap?  Harus try lagi nampaknya  ni.....

Semalam masa menjala ROTI LEMPENG tu, ingatkan nak guna 'NON-STICK PAN' yang besar sikit, tapi lekatlah pulak ...... jenuh mencungkil baki tepung kering tu.........  memang pun bukan branded hehe....... tapi tolonglah jangan lekat......


Nasib ada seketul lagi yang kecik...... walaupun kelihatannya sama tapi berbeza ye........ Sila abaikan rupa bentuk yang comot tak berbasuh tu......  ( haruslah lekat, kalau cenggini punya gaya menjaganya haha....)


Kalau ada maid ni,  dah lama kena marah dengan MEM BESAR .......
Yelah, apa yang dia masak sehingga NON-STICK PAN jadi STICKY PAN ni hehe........... Tapi la ni nak salahkan siapa?......  

Inilah dia ........ DAH LEKAT baru nak google cara nak menjaganya....... kalau rajin nak tau boleh tengok SINI.... 

OKje, OKje.......


Envelope Coklat...

Semalam abe posmen hantaq ENVELOPE COKLAT'.......


Selalunya duk ambik surat Arjuna je kat post box tu, semalam ambik surat sendiri hehe...... Tak bukak lagi tapi bau rempah dia dah semerbak harumnya........ haruslah OKje dah dapat agak siapa pengirimnya!



Melampaulah kalau REMPAH MASAK HITAM kali ni pun dapat free...... hehe .... kan Izan Mama Mia Cukuplah sekali dulu tu......  sebenarnya OKje beli 10 bungkus. Saja nak simpan ...... kalau tekak tu tiba-tiba teringin, bolehlah terus memasak!


Dapat LOVE KEY CHAIN lagi sebagai tanda persahabatan............ TQ Izan .....
OKje dah buh pun kat Kunci Kuda Besi.......
Sebagai BUKTI.......haha....... bolehlah temankan sekali Penyu Dedeq yang keseekoran tu......




Roti Lempeng ke Roti Jala?

Dek kerana terliur tengok Roti Jala yang OKje tempek dalam entri semalam, gigih petang semalam OKje buat........  Walaupun ghupenya tak macam Roti Jala tapi  macam Roti Lempeng ........haha....... janji boleh NGAP sudah!....

Agak pelik tapi benar, ....... dinner dengan Roti Lempeng aje malam tadi...... NO NASI, NASI..... biasalah OKje ni, menu minum petang pun boleh jadi menu makan malam! hehe.......

Nasiblah Arjuna dan anak-anak OK JERR........ haha.....




Post Mortem  :
~ Mengapa Jalanya tak menjadi?
 
   ~ Mungkin 'pan' yang digunakan kecik sangat kot, tak cukup ruang nak membentuk jala .......
   ~ Mungkin adunan tepung tu cair sangat
   ~ Pan besaq melekat pulak dah.....

Tak boleh diterima langsung alasan hang OKje...... pegilah  menuntut dengan  Yang cottage dan  Sue Bee yang terer masak tu... haha....


Thursday, 21 March 2013

KUIH faveret mak...

Sangat setuju dengan Ceqgu, bila idea nak menulis tu dah tak de......namanya idea tu dah tahap KERING KONTANG le hehe.......

So, layan ajelah kuih yang OKje suka ........ dah nama pun sukakan...... kalau banyak kuih yang terhidang depan mata, nampaknya kuih-kuih nilah yang OKje ambik dulu! hehe.....

credit pic delimazamrud

IMG_6872
credit pic awhiffoflemongrass
credit pic aimiresipi
credit pic sendukjebat
Kata aje suka makan, tapi buatnya jarang sekali! haha........

Mengimbau zaman SPM...

Apasal OKje pulak yang berdebar ni.........

Macam anak OKje pulak yang ambik RESULT SPM hari ni........ hehe...... Walau apa pun perasaan mama-mama dan mereka yang menduduki SPM tahun lepas, moga mereka semua mendapat keputusan yang cemerlang hari ini....... Tahun depan giliran anak OKje pulak....... Huh! Harus 150 juta kali  ganda debarnnya ni!

Kalau nak MENGIMBAU ZAMAN SPM OKje dulu........ ( tahun bila? tak yah tau....  hehe.....)

OKje tak ambik pun keputusan tu, ( macam dah tau je yang result mak kurang  BOOMBASTIK ..hehe......) anak sedara OKje tolong callkan..... dah pun arwah anak sedara OKje tu...  (jangan tak tau.... anak sedara lagi tua dari mak sedara bongsu dia ni hehe.....  masa tu dia bekerja kat KL).

Syukurlah, walaupun result tak berapa nak bagus, kira nasiblah dapat masuk UTM........ zaman tu tak banyak Universiti Swasta macam sekarang ni......

Sebelum masuk UTM, OKje pernah masuk POLITEKNIK SARAWAK  tau...... tapi sekejap jelah.... beberapa bulan je... sempatlah juga pegi Kampung Budaya..... hehe ....

Rasa macam menghabiskan duit mak abah je pulak.......
Lebihnya nak merasa naik FLIGHT je kot OKje masa tu........ maklumlah zaman budak-budak....hehe

Cer teka mana satu mak..... hehe..... Arjuna kelas sebelah!....
tapi tak kawan lagi masa tu tau.....lepas SPM yeh!..

Tak sangka ...... sekejap je MASA TU berlalu pergi ............